Copy code to clipboard

O viaţă condusă de scopuri va fi o viaţă focalizată. Acela care stă focalizat este cel care are o viziune. Care este scopul principal al vieţii tale? Care sunt scopurile pe termen scurt/scopurile pe termen lung? Ai nevoie de scopuri pe termen scurt şi scopuri pe termen lung, scopuri pe care să le împlineşti în 3-4 luni, respectiv 15-20 de ani. Există diverse domenii în care trebuie să ai scopuri.

Avem nevoie de o abordare agresivă modului în care ne petrecem timpul, şi aici nu vorbim despre o viaţă activă dusă la extrem, ci la a încerca să găsim ritm şi echilibru în viaţă şi la a ne asigura că scopurile au continuitate chiar dacă ne-am oprit din programul zilnic.

Viziunea vieţii este acel lucru pentru care eşti gata să mori. Cu alte cuvinte, care este lucrul pentru care ai vrea să trăieşti cu adevărat? Oamenii spun că ar muri pentru anumite lucruri… ei bine, atunci trăieşte pentru acele lucruri!… nu poate exista o prăpastie între acel lucru pentru care ţi-ai da viaţa şi ceea ce trăieşti în prezent. Cu alte cuvinte, viziunea vieţii constă în ceea ce ai vrea să ţi se spună în faţa tronului judecăţii cu privire la familia ta, lucrarea ta, prieteniile tale, banii tăi, inima ta. Nu se referă la faptul că ai vrea să fi uns de către Dumnezeu, în flăcări pentru Domnul. Aici e vorba de viziune. Scrie în câteva fraze ce ai vrea să auzi de la Domnul când vei sta în faţa tronului Său. Următorul pas este să alergi toată viaţa ta după acest lucru. Fără această viziune nu poţi să-ţi defineşti scopurile. Dacă nu ai o viziune pentru viaţa ta, scopurile tale se vor îndrepta într-o direcţie greşită.

Provocarea este împărţirea timpului în sesiuni cuprinse între 30 min-1 h. Programează-ţi timpul, somnul, studiul… Reanalizează-ţi programul tot la 3-4 luni. Fă-ţi un program în acord cu cel al soţiei. Dă socoteală soţiei de timpul pe care îl petreci. Vei căpăta pricepere cu privire la modul în care îţi petreci timpul. Nu e vorba de aprobare, ci este nevoie ca cineva să observe acest lucru şi să poţi da socoteală. Poţi verifica modul în care trăieşti (ex. de ce nu ai timp de odihnă).

Mulţi dintre noi ne pierdem o mulţime de timp din viaţa noastră pe acest pământ. Pur şi simplu îl petrecem la întâmplare. Când trăieşti astfel, îţi reduci calitatea vieţii şi capacitatea de a trăi pentru gloria lui Dumnezeu. Nu este un lucru simplu. Trebuie să îţi faci program cu privire la relaţiile tale cu cei din jur, cu privire la odihnă, studiu, rugăciune…

Să privim puţin la problematica planului de acţiune. Vei avea de lucru. Trebuie să faci câţiva paşi concreţi. Fiecare dintre noi trebuie să aibă un plan de acţiune cu privire la studiul biblic. Dacă îţi faci un plan de acţiune cu privire la modul în care studiezi Biblia, vei creşte şi te vei maturiza mult mai dinamic decât în anii în care nu ai avut un plan de acţiune în ceea ce priveşte studierea Bibliei. Majoritatea oamenilor nu studiază Biblia din cauza lipsei de disciplină şi a unui plan de acţiune. Mulţi citesc puţin de aici şi încă puţin de acolo… şi nu înţeleg mare lucru. Încep din 20 de părţi şi citesc până se plictisesc…

Dacă nu ai planul de acţiune programat, te vei plictisi şi vei pierde vremea pe acest pământ. Dacă vei face acest lucru, vei avea excelenţă în relaţia cu Dumnezeu, în relaţiile cu oamenii, slujbă, deprinderi. Vei fi surprins de modul în care te vei simţi trei ani mai târziu, având acest program focalizat şi agresiv. Oamenii se simt presaţi, letargici, însă am fost creaţi ca să muncim, să creăm, să producem… am fost creaţi de un Dumnezeu care iubeşte să creeze lucruri relevante şi productive. Este vorba despre acele lucruri care vor rămâne întotdeauna pentru Domnul. A lucra nu este un blestem în Geneza 3, sudoarea şi opoziţia în faţa muncii sunt rezultatul păcatului. În veşnicie, având trupuri de slavă, vom munci de asemenea. Trebuie să fim productivi. Vreau să ştiu că mă dezvolt în cunoştinţă, în rugăciune, în caracter, în felul în care trăiesc.

Efeseni 5.14: „Deşteaptă-te tu care dormi, ridică-te dintre cei morţi şi Cristos îţi va da lumină.”

Lumina aceasta semnifică faptul că Dumnezeu îţi va unge inima. Biblia ne învaţă să dăm la o parte letargia şi să umblăm în ungerea pe care ne-o dă Dumnezeu. Ieşi din letargie, ieşi din pasivitate. Petrece-ţi timpul cu înţelepciune, răscumpără vremea, umblă în înţelepciune, stabileşte priorităţi, focalizează-ţi viaţa. Versetele 15 şi 16 spun „Foloseşte-ţi timpul cu cea mai mare grija şi înţelepciune.” Timpul tău poate fi productiv. Poţi folosi timpul ca monedă de schimb pentru lucrurile veşnice. Acest aspect duce la o trezire spirituală a sufletului pentru a ieşi din letargie şi a funcţiona în ungere. Moartea spirituală a celor mai mulţi creştini se datorează timpului irosit, unei vieţi letargice. Pentru aceşti oameni, pierderea timpului constituie un stil de viaţă.

Noi nu vrem ca strălucirea lui Isus peste noi să fie ceva ce a avut loc acum 15 ani, ci vrem ca El să strălucească acum. Dacă vrei să te trezeşti şi să te ridici, trebuie să te întorci la o investiţie înţeleaptă a timpului. Dacă vrei să ai o viaţă de rugăciune, atunci trebuie să-ţi abordezi timpul într-o manieră agresivă. Nu poţi avea o viaţă de rugăciune ŞI timp pierdut, deoarece rugăciunea se dezvoltă în timp. Rugăciunea cere timp, sfinţirea cere timp. Toate aceste aspecte se pierd atunci când timpul este irosit.

Fără un program agresiv, vei sfârşi prin a face lucruri pe care după aceea îţi vei dori să nu le fi săvârşit, lucruri care nu au legătură cu viziunea vieţii tale. Astfel, destinul tău nu este împlinit. Fără un program, e ca şi cum ai trăi într-un vid. Ori de câte ori te vei găsi înaintea unor urgenţe şi evenimente neprevăzute, le vei absorbi în timpul tău. Ţine minte: „Bine” este duşmanul de moare a lui „Foarte bine”. Inamicul, diavolul, va încerca întotdeauna să târguiască „Bine” în defavoarea lui „Foarte bine”. De fiecare dată când poţi face „Bine”, în loc de „Foarte bine”, diavolul va fi de partea ta.

Ai auzit de „tirania urgenţei”? Este ceea ce se petrece atunci când trăim în „vid”, fără a avea un program. Există trei motive datorită cărora cei care au un program se abat de la el:: urgenţe, surprize divine sau oboseală prea mare pentru a merge mai departe. Orbecăind fără un program, ajungi să trăieşti sub tirania urgenţei. De cele mai multe ori, acele urgenţe nu au nici o legătură cu viziunea şi destinul profetic pregătit de Dumnezeu. Întotdeauna vor exista urgenţe şi surprize şi aspecte neprevăzute, însă există oameni care trăiesc conduşi doar de acestea şi în nici un caz nu te vor aprecia dacă nu te integrezi în turma lor. În fiecare săptămână ai la dispoziţie 168 de ore. Dacă nu le programezi tu, o va face altcineva: diavolul, prietenii, şeful, familia. Tirania urgenţei înghite pe oricine prinde.

Odată ce ai un program, te vei focaliza asupra lui. Nu e simplu, însă priveşte ce se întâmplă: se vor ivi anumite decizii pe care trebuie să le iei în fiecare zi, în mod regulat. E greu şi durează puţin, însă odată ce programul este încheiat, îţi vei petrece timpul făcând acele lucruri. Unii oameni îşi fac programul de pe o zi pe alta, sfârşind prin a eşua în ceea ce priveşte eficienţa petrecerii timpului. Îţi poţi face programul de 2-3 ori/an, în cealaltă parte a timpului trebuie doar să îl ajustezi când e nevoie. Ajută foarte mult. Nu va mai trebui să te trezeşti dimineaţa spunând: „Hmmm… oare ce o să fac azi?”, deoarece acest aspect este deja realizat (de tine!).

Dacă ai un program riguros, cu o precizie de 80% vei putea spune ce ai făcut acum 6 luni pe vremea asta. Oricine poate face acest lucru dacă are o viaţă disciplinată, programată. În mod unic, această viaţă este mult mai liberă decât pare, deoarece sub tirania urgenţei, te lupţi în bătălii greşite. Când viaţa noastră este planificată, energia ne este optimizată. Dacă vrei ca Isus să se ridice şi să strălucească peste viaţa ta, atunci răscumpără timpul. Cuvântul pentru o viaţă dezorganizată este iresponsabilitate sau indisciplină. Nouă nu ne place acest cuvânt, aşa că îl schimbăm cu „lipsă de autoguvernare.” De fiecare dată când vei da greş în organizare, vei pierde din timp.

Programul personal reprezintă o unealtă grozavă pentru a face viaţa eficientă. Nu ai vrea să te trezeşti într-o zi în faţa tronului lui Dumnezeu şi să afli că 75% din viaţa ta a fost irosită. Mai bine să afli acest lucru acum, în vreme ce îţi evaluezi timpul. La început va fi oribil, apoi de vei deprinde. Când ai un program, ai claritate cu privire la priorităţi. Vei stabili chiar anumite rutine care te vor sluji în destinul pregătit ţie.