Copy code to clipboard

Cel mai bogat loc din lume nu sunt minele de aur din Africa de Sud, nici terenurile petroliere din Arabia Saudită, Iran, Irak, nici minele de diamante din Africa, nici minele de argint din America de Sud. Cimitirul este cel mai bogat loc din lume. De ce? Deoarece îngropate în cimitir sunt cărţi care nu au fost scrise, cântece care nu s-au cântat, visuri care nu au devenit realitate, picturi care nu s-au pictat, afaceri care nu s-au înfiinţat, oameni mari care au murit alcoolici, femei cu un viitor strălucit care au murit ca şi prostituate. Cimitirul e plin de bogăţie nevalorificată.

Ce tragedie.

Naţiunea română e foarte bogată, însă bogăţia e în cimitir. Oameni care nu au avut ocazia să-şi îndeplinească viziunea inimii. N-au avut ocazia de a începe business-ul despre care tot vorbeau. Au murit cu lucrurile astea înlăuntrul lor, cu cântece, cărţi, picturi, afaceri. Am o mare teamă, şi anume că noi vom adăuga la bogăţia din aceste cimitire. Sper că tu nu o vei face.

Cum numim însă această bogăţie din cimitir? Se numeşte potenţial.

Ce este potenţialul? Potenţialul este:

– abilitate secretă, ascunsă

– tărie nefolosită

– succes neexploatat

– putere nevăzută

Potenţialul are valoare în ochii lui Dumnezeu deoarece El este un Dumnezeu al potenţialului. Tot ceea ce Dumnezeu a creat, a creat cu principiul potenţialului. Dacă vrei să-L înţelegi pe Dumnezeu şi creaţia, incluzându-l pe om, trebuie să înţelegi principiul potenţialului, deoarece Dumnezeu a creat totul cu principiul potenţialului.

Potenţialul este:

– cine eşti tu cu adevărat, însă nimeni nu vede încă

– ceea ce tu poţi să faci, însă nu ai făcut încă

– cât de departe poţi sa mergi în viaţă, însă încă nu ai mers

– nu e niciodată ceea ce tu ai făcut, ci ceea ce poţi face însă încă nu ai făcut

Ceea ce ai făcut încetează a mai fi potenţialul tău. Domnul nu rămâne entuziasmat de ceea ce tu ai făcut, ci de ceea ce poţi face în continuare. Dumnezeu e entuziasmat de ceea ce este înlăuntrul tău, nevăzut încă de nimeni. Dumnezeu nu e impresionat de poziţia ta academică deoarece există o alta poziţie academică, spirituală pe care tu o poţi atinge, iar aceasta este înlăuntrul tău.

Cel mai mare duşman al progresului este ultimul tău succes. Atunci când devii mândru de ceea ce ai făcut, eşti împiedicat în a mai duce la bun sfârşit ceea ce poţi face în continuare. Tu eşti mult mai mult decât ai realizat până acum.

Omnipotent se referă doar la Dumnezeu cel Atotputernic. Dumnezeu este plin de potenţial. Natura Sa e plină de potenţial. Nu doar creează potenţial, ci El este potenţial. Atotputernic, plin de tărie, abilităţi, potenţial. Dumnezeu spune: „Eu sunt potenţial. Potenţial este ceea ce poţi să faci însă nu ai făcut încă.”

Domnul spune: „Eu sunt Atotputernic.” El este cel care a făcut toate lucrurile. Dacă a făcut toate lucrurile, toate au fost în Dumnezeu înainte ca Acesta să le creeze. Dumnezeu s-a folosit de nimic pentru a crea ceva. Asta înseamnă „a crea”. „A crea” în limba ebraica, barach, înseamnă a forma din nimic. De aceea Dumnezeu este Creator. Ca să creezi trebuie să începi din nimic şi să produci ceva. Nici un om nu poate crea deoarece ar trebui să înceapă de la nimic. Oamenii vorbesc despre ei înşişi ca fiind creatori, însă nici un om nu poate crea. Orice lucru pe care omul îl creează, el creează din ceva ce deja există. Hainele pe care le porţi sunt create din ceva ce deja a fost creat. Papuci… maşina etc. Doar Dumnezeu poate face ceva din nimic. De aceea spune Biblia: „La început Dumnezeu a creat”.

Două cuvinte evreieşti pentru „a crea”:

Asah – a forma din ceva

Barach – a forma din nimic

Omul a fost creat, însă trupul său a fost făcut.

Genesa 2:26 – Să facem…

două cuvinte diferite

Genesa 2:27 – Domnul a creat…

Tu ai venit din Dumnezeu. Dumnezeu este duh şi tu eşti din Dumnezeu. Dar trupul vine din ţărână, iar acest lucru a fost făcut. Cea ce El a creat a pus înlăuntru a ceea ce El a făcut .Trupul meu a fost făcut, iar eu am fost creat. Trupul meu e ţărână. Eu sunt duh. Eu sunt o minune, sunt un om creat într-un trup făcut. Acesta este foarte bun.

Omnipotent – Dumnezeu nu a făcut tot din ceea ce El poate face. El poate face mai mult decât ceea ce El a făcut. Să privim însă la ceea ce El a făcut – potenţial. Tu eşti o persoană puternică, de aceea Satan se teme de tine. Tu nu ştii cât de măreţ eşti.,Satan însă ştie. Dumnezeu a creat toate lucrurile cu principiul potenţialului. Acest principiu e atât de important pentru Dumnezeu încât îl introduce la începutul Bibliei.

Genesa 1:11- ultima parte – „să aibă în ei sămânţa lor”. Vs. 12 – Dumnezeu a pus sămânţă din orice lucru în el însuși. Aceasta este o frază extrem de complicată in limba ebraică. Este cheia vieţii tale. Dumnezeu descrie totul sub forma unei seminţe, inclusiv pe Domnul Isus. „Eu sunt ca o sămânţa”, spune Isus. Dacă sămânţa nu cade în pământ nu poate rodi. Domnul spune: „Am pus sămânţă în orice lucru”. Ce vrea să spună despre asta? El vorbeşte despre potenţial. Iată ce zice: „În orice lucru am pus potenţial. Orice lucru am creat au înlăuntru potenţial.” O sămânţă.

Tu vezi o sămânţă, însă în sămânţă este un copac. În fructe sunt seminţe în care sunt copaci, seminţe, fructe, copaci.

Întrebare: Ce am în mâini?

Răspuns: O potenţială pădure